torstai 7. helmikuuta 2013

Syvyyttä johtamiseen aivojen aerobicin avulla


Kohtaamme useita satoja huippuosaajia, huippu-urheilijoita, johtajia ja esimiehiä vuoden aikana. Se, mikä erottaa menestyvän osaajan tavallisesta, keskitien puurtajasta, on keskittyneisyyden hallinta. Kun hallitsee omaan suoritukseen tai sen seuraamiseen tarvittavan keskittymisen, on yleensä menestyjä. Keskittyneisyys lähtee kyvystä hallita omaa mieltään –siis aivoja.
Aivot ovat erittäin mukautuvia ja sopeutuvia. Eri ammattiosaajilla aivojen eri osat ovat kehittyneitä sen mukaan, mitä työssä tarvitaan. Esimerkiksi University College Londonin tutkijat totesivat Lontoon taksikuskien hippokampusten takaosan olevan kookkaampi kuin muilla kaduntallaajilla. Tämä aivojen osa vastaa ympäröivän tilan hahmottamisesta. Mitä kauemmin kuski oli ollut työssään, sitä suurempi ero havaittiin. Taitava ja syvällinen tilan hahmottamisen oppiminen vaatii suurta tarkennettua keskittymistä, jota ilman monimutkaisen tiedon omaksuminen olisi mahdotonta.
Neurotieteistä saadaan työkaluja, joiden avulla johtajat voivat parantaa sekä omaa keskittymistään, osaamistaan että sitä kautta taitojaan. Apu on lähempänä kuin luuletkaan. On hienoa huomata, kuinka vanhat hyväksi koetetut menetelmät alkavat vasta nyt loistaa ja saada niille kuuluvaa arvoa. Esimerkiksi on todettu, että mietiskelyä harjoittaneiden munkkien aivojen alueet olivat kehittyneet ahdistusta sietäviksi. Siksi hyvä keino myös meille muille on opetella rentoutumista tai tietoista läsnäoloa. Sekä rentoutumisen että tietoisen läsnäolon on jo pitkään tiedetty lisäävän keskittyneisyyttä, stressinhallintaa ja paineensietoa. Uudet aivojen kuvantamismenetelmät ovat myös tämän todistaneet.
Olemme kehittäneet edellä kuvattua tietoa tukevan, neurotieteisiin perustuvan esimiesvalmennuksen. Käy sivuillamme, tutustu ja innostu! http://www.easyliving.fi/
Tällä aivojen aerobic –harjoituksella voit itse aloittaa aivojesi treenaamisen.
1.    Istu mukavasti tuolissa ja sulje silmät. Sano: Voin keskittyä tähän hetkeen, annan kaiken muun jäädä taustalle.

2.    Sano itsellesi: Hengitän rauhallisesti ja syvään. Nautin hetken hengityksestä.
3.    Tunnen, kuinka lihakseni vähitellen rentoutuvat. Nautin hetken tästä tilasta ja hetkestä.
4.    Kuvittelen jotakin hyvää muistoa. Näen itseni tuossa hetkessä. Nautin kokemuksesta. Huomaan, kuinka saan lisää voimaa kuvasta, hetkestä ja tunteesta.
5.    Kun menen itse sisälle tuohon tapahtumaan, rentoudun vieläkin syvempään. Nautin lisää kokemuksesta.
6.     Lasken numerot viidestä yhteen. Kun olen numerossa yksi, olen pirteä, hyväntuulinen ja energisoitunut. Myös lihakset ovat aktiiviset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti