sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Kuka kelpaa malliksi?

Juha Sipilä, Timo Soini vai Harald Hirmuinen

Onnittelut Juha Sipilälle ja Timo Soinille erinomaisesta vaalituloksesta. Sipilä on korostanut paljon sitä, että hän on ollut yritysjohtaja. Näitä oppeja voi hänen mukaansa käyttää myös politiikassa. Voiko? Tietysti –muurahaisten valtavaa aktiivisuutta seuraamallakin voi oppia.

Hyvin usein työntekijät seuraavat esimiesten, pomojen  ja johtajien toimintaa – tekoja ja puheita. Tekevät siitä päätelmät ja toimivat samalla tavalla –hyvin tai huonosti. Aivojen peilisolujärjestelmäkin toimii näin. Peilisolut ottavat mallia siitä, miten toinen tekee.

Ihmisen tulisi toimia samalla tavalla kuin sanoo. Jos näin ei tapahdu, syntyy arvoristiriita. Hyvä esimies toimiikin juuri näin – puhe ja teko vastaavat tosiaan.

Nykypolitiikassa näyttää olevan toisin. Ennen vaaleja jokaisella on vahvat arvot ja periaatteet. Näistä ei tingitä. Kun hallituksen ovi on raollaan, kaikki on myytävänä: ylevät periaatteet ja lupaukset.  Politiikan kielellä tulemme vastaan ja teemme kompromisseja. Näin myymme omat arvomme oman statuksen nostamiseen.

Jos työelämässä otetaan mallia politiikan arvojen huutokaupasta, johtaa se huonoon arvojohtamiseen. Esimiehillä on hyvä olla hyviä esikuvia. Sellaisia, joiden sanoihin ja tekoihin voi luottaa. Esimiehen on tiedostettava, että puhetta tärkeämpää on se, miten hän käytännössä toimii. Hänen esimerkkinsä antaa muille työyhteisön jäsenille mallin käyttäytyä ja toimia. Näin esimiehen on tehtävä oikeita asioita ja oikealla tavalla.

Ensimmäinen askel hyvään arvojohtamiseen on se, että esimies miettii omalta kohdaltaan miten toimii. Olen kuullut useammalta kuin yhdeltä esimiehen sanovan ”ovi on aina auki, voit tulla koska vain luokseni”. Työntekijän kokemus on kuitenkin se, ettei esimiehellä ole hänelle aikaa. Ristiriita tulee siitä, että esimies on niin kiireisen oloinen, että työntekijä ei halua häiritä ”kiireistä” esimiestä. Esimies – hiljennä tahtia niin päästät työntekijän luoksesi. Se, että tarkkailet, mitä sanot, ei riitä on tarkkailtava myös omaa toimintaa. Tämä  liittyy kaikkeen inhimilliseen toimintaan, missä toimimme moraaliarvojen kentässä.

Muutama viikko sitten joku tutkija sanoi että Suomessa esimiehet eivät johda työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tässäkin voisi sanoa ”niin kaiku vastaa kuin sille huudetaan”. Ota mieluummin johtamisen mallia Harald Hirmuisesta kuin nykypolitiikasta. Kaikkein tehokkain tapa johtaa työhyvinvointia ja samalla toteuttaa arvojohtamista, on tarkkailla itseä.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, millaista arvojohtamista kolmen ässään miehet raamittavat seuraaville vuosille. Veikkaus on kovaa. Toivomus on ihmisarvoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti